Facebook LinkedIN


Yip Man


Yip Man legendás harcművész volt. Sok tanítványa maga is saját iskolát nyitott, köztük Bruce Lee és Wong Shun Leung is.

13 éves korában kezdte Ving Tsun tanulmányait Chan Wah-sun iskolájában. A mester már 70 éves volt, Yip Man pedig az utolsó tanítványa lett - de gyakorlatban a technikákat a második legidősebb tanítványtól, Ng Chung-sok-tól tanulta. Chan három évvel később meg is halt, utolsó kívánsága az volt, hogy Ng tovább tanítsa az ifjú tehetséget

16 éves korában Hong Kongba költözött, s egyszer iskolába menet megvédett egy nőt egy rendőrtől. Ezen történetet egy barátja elmondta egy idős embernek, aki velük egy háztömbben lakott. Az öreg kérdőre vonta Yip Mant, majd felfedte, hogy ő Chan Wah-sun tanítójának fia, Leung Jan. Innentől Yip tőle tanult tovább.

24 évesen visszatért Kínába, és rendőr lett. Ekkor már oktatta a Ving Tsungot barátoknak, beosztottaknak és ismerősöknek, de nem tartott fenn hivatalos iskolát.

56 éves korában, a Kínai Kommunista Párt hatalomrajutásakor Hong kongba távozott ismét, s iskolát nyitott. Bár kezdetben nehezen indult be az üzlet, a tanítványok egy része utcai harcokban látványos sikereket ért el, s többen saját iskolát is nyitottak közülük, s 1967-ben megalapították a Ving Tsun Atlétikai Egyesületet.